Het Financiële Huis
MEER INFO OF VRIJBLIJVENDE AFSPRAAK:


Het Financiële Huis

T   06-2698 8624

E   info@hetfinancielehuis.nl 

W  www.hetfinancielehuis.nl

casey xavier |financieel adviseur
 
Financiële consequenties bij echtscheiding

Het Financiële Huis helpt regelmatig in echtscheidingszaken waarin sprake is van een eigen woning waaraan meestal ook een hypotheek is verbonden. In dit soort gevallen krijg ik vaak de vraag die voor de hand ligt, en dat is wat te doen met het huis? Dit is een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. Dit komt doordat inkomen, alimentatie (betaalbaarheid), fiscaliteit, pensioen en toekomstverwachting hierin een belangrijke rol spelen en uiteraard ook de persoonlijke voorkeur. Voor mij als adviseur is het dan ook belangrijk om niet meteen over een hypotheek te gaan praten maar eerst samen te kijken wat de wensen op dit moment maar zeker ook voor de toekomst zijn. Dit kan soms tot verrassingen leiden die ik anders niet had ontdekt. Het gaat immers altijd om de toekomst van iemand die nu in een moeilijke en vaak om emotionele fase zit, iets waar ik terdege rekening mee moet houden.

Het idee dat men de woning en de hypotheek gewoon kan overnemen als het inkomen maar voldoende is blijkt in de praktijk een groot misverstand. Er komt het nodige aan bod en het omzetten van een hypotheek kan soms lang duren waardoor ik als adviseur zo’n zaak goed moet blijven volgen en actie moet ondernemen wanneer dat nodig is, dat is cruciaal om het proces zo goed mogelijk af te ronden.

 

Andere aandachtspunten

In de praktijk komt het regelmatig voor dat de vertrekkende partner mijn hulp vraagt omdat ze zelf een huis willen kopen. De oude hypotheekverstrekker moet dan wel ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid hebben verleend. Oftewel, u kunt niet meer aangesproken worden voor de oude hypotheek. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is de zorg voor de kinderen en de financiële consequenties als er een ouder komt te overlijden nadat de echtscheiding is afgerond. Dit is iets wat mijns inziens toch erg belangrijk is. Ook na de scheiding zullen de ouders willen dat hun kinderen verzorgd achterblijven wanneer zij onverhoopt vroegtijdig komen te overlijden. Uiteraard loopt de partner die (kinder)alimentatie ontvangt ook een risico als de betaler van die alimentatie arbeidsongeschikt of werkloos zou worden en het niet meer kan betalen.

 

Conclusie

Een echtscheiding is niet leuk om mee te maken maar het vergt ook aandacht voor onderwerpen waar u op dat moment liever niet bij stil staat. Om ervoor de zorgen dat beide partners goed een nieuwe weg kunnen inslaan en dat ook bij calamiteiten uw situatie financieel overeind blijft mag ik vanuit Het Financiële Huis uw gids zijn waar u voor bovenstaande zaken maar ook andere onderwerpen en met u meedenken bij mij terecht kunt!

 

Lees het artikel van Casey over de beslissingen die genomen moeten worden over het huis als jullie uit elkaar gaan.