Hoe zit het met ons huurhuis of koophuis als we uit elkaar gaan? 


Als je gaat scheiden dan komt er veel op je af. Ook over jullie huis moeten er beslissingen genomen worden. Wie blijft er wonen? Gaan we het huis verkopen? Hoe kom ik aan een nieuw huis? Wat zijn de financiële consequenties? De beslissing over jullie woning heeft meestal ook fiscale gevolgen. Voor een huurwoning gelden er andere regels dan bij een koopwoning. 

 

 

Huurhuis bij een scheiding

Heb je nu een huurwoning, dan is het eenvoudig. Jullie mogen zelf bepalen wie er blijft wonen. Kom je er samen niet uit? Dan bepaalt de rechter wie mag blijven. Bij een huurhuis is jullie huis zelf geen spaarpotje. Misschien wil je opnieuw gaan huren? Schrijf je dan in bij woningcorporaties en zet je woonvraag bijvoorbeeld op prikbord van Zeelandnet.

 

 

Koophuis bij een scheiding

 

Jullie gaan scheiden en hebben een koophuis. Bij een echtscheiding gaat de koopwoning naar de eigenaar. Als je beide eigenaar bent dan moet de het huis verdeeld of verkocht worden. Wat moet er dan allemaal geregeld worden en waar moet je opletten? 

 

De eerste vraag is of één van jullie in het huis wil en kan blijven wonen. Vraag twee is wat de ‘overwaarde’ is. Dat is het bedrag dat het huis meer waard is dan de restschuld van de hypotheek. Het is mogelijk dat de verdeling van de overwaarde niet gelijk is. Dit hangt af van de samenlevingsvorm en wat je samen hebt vastgelegd. Als je er al jaren woont heb je wellicht al flink afgelost, dus check ook wat die restschuld precies is.

 

 

Ook is het van belang om te kijken of er een product aan de hypotheek is gekoppeld voor waarde opbouw, denk aan bijvoorbeeld een spaar-of beleggingshypotheek. Veelal is er ook een overlijdensrisicoverzekering  die een bedrag uitkeert bij overlijden van de verzekerde. Die polis heeft in de regel geen functie meer na de scheiding. Dat wil overigens niet zeggen dat een dergelijk (financieel) vangnet in de nieuwe situatie niet meer nodig is. De insteek, dekking en betrokkenen voor een dergelijke dekking zullen dan uiteraard anders zijn. Elke situatie is vaak anders en best complex. Onze financieel specialist Casey Xavier kan jullie hier eventueel bij helpen.

 

 

Als het huis financieel te zwaar is voor één van beiden om alleen op te brengen, dan zal het huis helaas moeten worden verkocht. 

Wellicht zoek je (of beiden) weer een koophuis. Je kunt je bij onze makelaar Ronald Zwolle gratis inschrijven als woningzoeker.

Als je je huis gaat verkopen kun je een waardebepaling vragen (zodat ook de overwaarde duidelijk wordt). Vraag een oriënterend gesprek aan, waarbij al deze vragen aan bod komen. Een oriënterend eerste gesprek is vrijblijvend en geheel gratis. 

 

 

Het Zeeuwse Scheidingshuis: Alle hulp bij een scheiding op één plek. Naast alle emoties waar je mee te maken krijgt bij een scheiding (uit elkaar gaan) moet je ook veel praktische zaken regelen. Het Zeeuwse Scheidingshuis is een overkoepelend platform van verschillende specialisten die je hier goed en snel bij kunnen helpen.

 

 

 

 

>> Blogs